Kulturen är återigen bortprioriterad

Bloggen har tappat fokus igen, men så går det när man ägnar 8 timmar om dagen åt näringslivet. Den kulturella och kreativa sidan skuffas snabbt in, långt bak, i garderober. Det är lite som frågan gällande Sveriges kultur. Den kommer i skym undan, den packas in i en liten liten låda och ställs längst upp på vinden. Vi vet alla att i tider av ekonomisk kris tar medborgarna till billigare nöjen. Utställningar, bio, teater eller något annat kulturellt i närheten, istället för att resa till Thailand eller Las Vegas. Att avnjuta kultur på lokal ort är regionsfrämjande och snällt mot miljön, då liten del koldioxid släpps ut. Till skillnad från en flygtur till andra sidan jorden. Dock kommer utbudet på kultur till folket drastiskt att minska, pga försvårande omständigheter – detta för att staten ska spara eller möjligen omfördela sina tillgångar.

Detta halvår är Sverige viktiga, vi är ordförandeland i EU och ska driva stora och viktiga frågor rörande ekonomiska krisen, miljö etc.. Vi tänker globalt och agerar som ansikte för hela EU, men på vilken bekostnad? Det är viktigt att lyfta upp nationella frågor och värderingar till EU och resten av världen, när vi har möjlighet till detta. Men det får inte ske på bekostnad av medborgares välbefinnande. Minskade kulturella anslag och slopade konstnärslöner mm. Kultur kanske inte direkt ses som livsnödvändigt, men indirekt är den viktig för att ha en välmående och produktiv befolkning.

Vad gör Reinfeldt med regering? Jo, de felprioriterar. Som vanligt är de borgerliga partierna oförmögna att se det kulturella utbudets betydelse för samhället. Det gör mig besviken. Miljöfrågorna har fått en tyngre roll för de borgerliga i och med EU-ordförandeskapet, men vem tar ansvar för kulturen alla de åren som Stockholm inte är Europas kulturhuvudstad?

Pic via: the artist and his model

Comments

Popular posts from this blog

Beskow hos Design House Sthlm

3 weeks +

Sofia + Niklas = för evigt för alltid