Studentdemokratins förfall

I 3 år var jag besparad från att behöva ha nått med LinTeks styrelse och LinTeks FuM att göra. De må gör väldigt mycket bra saker, men sen finns det andra saker som man blir mörkrädd av att ha vetskap om. LinTeks FuM är ett skämt. Hela konceptet studentdemokrati är en illusion. Rösta fram vilka du vill se i FuM så att de kan sitta där och inte våga ha egna åsikter, för att de är rädda för grupptrycket. Jag har av olika anledningar suttit med på ett antal FuM, så jag har sett galenskapen "in action". Några allmänna iakttagelser som jag speciellt vill nämna. Till att börja med skulle jag vilja säga att jag anser att det finns brist på ansvarskänsla. Attityden ”makten innehas, men den kommer inte med några större förpliktelser” finns, och är skrämmande påtaglig. I de flesta fallen när de ska röstas är FuM inte insatta eller inte intresserade. När röstningen tar plats sitter de flesta och tittar på hur de som "skrikigt högst" röstar. De som alltid "skriker högst" är LinTekstyrelsen eller Herr Midbjer, eftersom ingen annan orkar eller vågar bry sig. Följaktligen, det blir nästan alltid som styrelsen eller Midbjer vill. Men framför allt vågar inte enskilda FuM:are står på sig i vissa frågor, då de känner grupptryck och inte vill att folk ska ifrågasätta om de har sin lojalitet någon annan stans än hos just FuM och LinTeks styrelse. Följaktligen blir det problematiskt om LinTeks styrelse inte väljer att yttra sig i frågan, då blir FuM förvirrade och vet inte hur de ska bete sig. För i regel tycker FuM nästan alltid som styrelsen. Slutligen har LinTeks styrelse ytterligare ett problem, de vårdar inte sin relation med sina utskott, om det inte passar dem själva. Detta är osunt, och åter igen blundas det för att makt kommer med ansvar.


Jag vill inte dra alla i FuM 08/09 och LinTek styrelsen 08/09 över en kam, för jag vet att vissa har ett sunt synsätt, men i stort är det klubben för inbördes beundran. De struntar i vad alla studenter som läser på LinTek tycker. Men hey, det ser i alla fall fint ut på deras CV.


Detta är bara toppen av ett isberg, ett isberg jag inte ens tänker fortsätta bry mig om. För nu behöver jag inte ha något mer med det hela att göra.


- Yoni, FilFakare som tror på vikten av en bra studentdemokrati, speciellt i tider när kårobligatoriets avskaffande är en verklighet

Comments

Ledamot i FuM 08/09 said…
Vore det inte bättre att komma med denna "kritik" eller vad det nu är direkt till berörda parter eller vågar inte du heller stå på dig, känner av grupptrycket och vill inte att folk ska ifrågasätta?

Popular posts from this blog

Beskow hos Design House Sthlm

3 weeks +

Sofia + Niklas = för evigt för alltid