I stand in solidarity with the black and brown community


Det är dag 79 av StayAtHome. Covid-spridningen har lugnat ner sig och det ser ut som om NYC ska långsamt börja öppna upp igenom från och med måndag 8 juni.

Dock är det mycket annat som har hänt. Mordet på George Floyd som utfördes av polisen Derek Chauvin medan 3 andra poliser inte gjorde något åt situationen har skakat hela USA och frågan kring rasism och systematisk diskriminering har åter fått stor plats. Många fredliga demonstrationer har ägt rum, men tyvärr även stöld, våld och skadegörelse mot butiker och annan egendom. Polisen har också antagit ett mer militäriskt sätt i sitt agerande och övervåldet fortsätter att vara tydligt. Listan kan göras oändligt lång. Det handlar om polisfordon som körs in i folkmassor, journalister som sjukts blinda av gummikulor, barn som pepparsprejas i ansiktet osv. Det är förjävligt det som händer just nu och det som hela tiden händer i samhället.

Som svensk men också asiat är jag stolt över att den asiatiska communityn har slutit upp och visat sitt stöd för den svarta communityn. Jag är även stolt över att ha en man som jobbar för ett företag som väljer att ta ställning i frågan och som använder sin platform för att stödja och uppmärksamma.

Oroligheterna som skapas av det ökade våldet och skadegörelsen har lett till att flera städer i USA nu har utegångsförbud på kvällar och nätter, NYC har också sällat sig till den skaran. Utegångsförbuden tros ha haft önskad effekt. I vårt område rådde en fredlig demonstration efter utegångsförbudet. Demonstranterna höll sig i rörelse för att inte bli omringade av polisen. Vi inklusive många andra på vår gata gick ut och applåderade när de gick förbi.

Men vad kan man göra? Man kan donera till seriösa organisation som fortlöpande arbetar med dessa frågor. Men framförallt kan vi alla som har privilegiet att ha en annan hudfärg försöka lyssna och lära. Jag har accepterat att jag aldrig fullt ut kommer att förstå hur det är att vara svart i USA. Det är en omöjlighet om man inte själv är det. Men jag har bestämt mig för att försöka tillskansa mig så mycket information jag kan, så att jag på bästa sätt kan försöka leva mitt liv och samtidigt bidrar så lite som möjligt till ett fortsatt förtryck.

Hur är det i Sverige då? Reaktionerna verkar ha varit långsamma, men nu verkar det röra på sig. Rasism är inte bara något som existerar i USA, utan är väldigt utbredd i Sverige också. Den är så vanlig i Sverige att folk inte längre ser den, den har också blivit rumsren och en del av den demokrati som Svenskar är så stolta över. Lyssna på Brita och Parisas specialinsatta podd-avsnitt där de tar upp händelserna i USA, men också återkopplar till Sverige. Lyssna på hela avsnittet, annars missar du Ingrids gripande vittnesmål gällande hur det är att svart i Sverige.

Under denna vecka har jag också valt att inte dela några posts på Instagram, utan jag hoppas att det lilla tomrum som uppstår fyllt av något informativt som vi alla kan lära av. Mina storys lämnar jag öppna för sådant som berör ämnet.

Eftersom detta är min privata blogg och inte bara en rapportering av läget i USA, så kan jag tillägga att vi mår bra och att det även finns några roliga saker att se fram emot. Både jag och T fyller ju år snart :)

Må väl, stay safe och tänk efter om du verkligen behandlar alla i din omgivning på samma sätt, oberoende av kön, ras, ålder eller sexuell läggning.

Photo by Mike Von on Unsplash

Comments

Popular posts from this blog

Beskow hos Design House Sthlm

3 weeks +

Kom som en sång