Map the Sounds of Tokyo

Idag var det dags att se första filmen på Stockholms Internationella Filmfestival.
Först laddades det upp med stark nudelsoppa och bröd med västerbottenost på
Soupie.
Sen bar det av i regn och rusk till salong 1 på Grand för att se Map the Sounds of Toky


Regissören Isabel Coixet var på plats och sa några väl valda ord innan filmen började. Något i stil med att "ute är det blött. jag hoppas att ni blir blöta efter den här filmen, fast på ett annat sätt.". Efter filmen var det även Face-to-Face med henne.

Såhär skriver Filmfestivalen om handlingen.
Stylish och farligt sexig Tokyo-noir av spanska auteuren Coixet som ger visuell tillfredställelse på alla plan. Att rensa fisk på Tsukijimarknaden är bara en cover för femme fatal-kvinnan Ryu, som har en perfekt mordhistorik på cv:t. Men allt förändras när hon faller för sin manliga motsats och lockas in i en farlig labyrint av nattliga utmaningar.

Visst filmen bygger en del på fördomar, men so what! Jag gillade den skarpt. Helt klart värd att se. Rinko Kikuchi, Sergi López och de andra skådespelarna gör en strålande insats. Tänkvärd film, som känns japansk men samtidigt inte. Kanske tack vare att det är en spansk regissör.
Det är helt klart ingen uppåt film, men det är inte så att man går gråtandes och nedstämd där ifrån. Den har nått för alla utan att vara överdramatisk och späckad med händelser. Den har känslan av enkelheten i japansk film, men där historien vävs fram och man slipper läsa allt mellan raderna. Filmfestivalens beskrivning kan tyckas lite väl dramatisk, då filmen faktiskt skildrar dramatiska händelser...men på ett nedtonat och smidigt sätt.

Map the Sounds of Tokyo får
YYYY
...av 5 möjliga

Comments

Popular posts from this blog

Beskow hos Design House Sthlm

3 weeks +

Sofia + Niklas = för evigt för alltid