Almedalen - måndag

Solen strålar ner från en klarblå himmel och ljuset fyller rummet. Det är dags att stiga upp till en ny dag i Almedalen. Frukost i solen i fönstret med perfekt vy över den förbiilande folkstömmen på Hästgatan. 


En kollega lämnar lägenheterna och gör mig påmind om att det är dags att ta sig ut i denna strålande morgon i Visby. 


Dagens första seminarium var Novus och Reformklubbens Vem tar vem? - Vilka partier kan bilda regering efter valet 2014? Novus presenterar färska siffror kring partipopularitet och vilka svenska folket vill se regera tillsammans. En kompetent panel med Per Schlingmann, Maria Wetterstrand, Jan Larsson, Sakine Madon och Torbjörn Nilsson tar sedan upp en diskssion. Den berör partiblock och att dessa tar bort fokus från viktiga politiska valfrågor, SD, att Alliansen beter sig som S under S storkmakttid. FP som kamikazeparti tas också upp. En fråga som slår mig är varför inte MP med några borgerliga partier diskuteras?


Sen var det tid för Ratios mastodontseminarium 
Kompetens för mänsklig blomstring. Spännande upplägg med en ungdomspanel som spelades in på varje område. Seminariet var uppdelat i block. Med teman såsom: Kan man vara högutbildad och inkompetent? Problem med matchning är inte alltid pga fel på utbudet, det kan också ligg fel i arbetsgivaren process vid rekrytering. Regional konkurrenskraft och utbildning. Lönebildning, kollektivavtal och lönsamhet.


Dags för första seminariet i Almegas tält.
Almega, Akademikerförbunden och Ledarna: Död åt kollektivavtalen - Länge leve kollektivavtalen! Som alltid intressant och aktuellt kring vikten av fungerande löneprocesser.


Dagens fjärde seminarium var i Europahuset: Utmaning Europa: EU och demokrati. Intressanta diskussioner. Moderatorn Pierre Schellekens kunde inte hantera att Peter Wolodarski inte tyckte likadant som EU-kommissionens representation i Sverige. Deltog gjorde även Jytte Guteland och Cecilia Malmström. Lättsamt och tillgängligt seminarium som tenderade att handla mer om finanskrisen än om demokrati.

På vägen hem för att klä på mig mer kläder sprang jag på en vän från Reformklubben som propsade på att jag var tvungen att gå in till Öppet Almedalen. Folkets hus och parker samt Civil Rights Defenders skulle hålla samtal under temat Munkavel på? Detta vann dagens PR-kupp! 


Rebecca och Fiona 

 
Samt två deltagare från Pussy Riot

Dagens middag var inbokad med några vänner från Linköping och intogs på Ryska Gården.


Dagen avslutades i TCO-parken hos Maktsalongen, sippandes på en Almedalsdrink och lyssnandes på Årets feministiska Almedalstal av Nina Åkestam. 

Comments

Popular posts from this blog

Soyokaze

Kom som en sång