Covid, arbetsmarknaden och en osäker framtid


Covid slår hårt mot den amerikanska arbetsmarknaden.

Det är inte bara de enklare serviceyrkena som drabbas, det slår hej vilt över nästan alla marknadssektorer och berör många olika roller. Att resebranschen drabbats hårt är ju inte så förvånande. Även retail har tagit sig en rejäl törn. Dit finns det också många olika roller kopplade, som man inte alltid ser som kund. Till exempel om du är en analytiker som planerar logistikflödet av varor till butiker så behövs du inte länge om ditt företag ställer om till i stort sett bara e-handel. En annan yrkesgrupp som också drabbas som finns lite överallt är de som jobbar med marknadsföring. Kanske något man skär i tidigt, innan man börjar skära ner i själva kärnverksamheten. Många egenföretagare drabbas också hårt, speciellt de som har yrken där de träffar kunder fysisk i stor utsträckning. 

Tyvärr har vi flera vänner som har förlorat jobbet. Många har barn och hamnar då genast i en situation att de inte kan ha barnen på daycare, eftersom det är så pass dyrt. Det medför att fler blir stay at home parents som på heltid tar hand om sina barn. Något som är mer vanligt i USA än Sverige redan från början. Men som kan vara hårt för nån som inte väljer det själva, som hittills hela sitt liv arbetat. 

Andra egenföretagare är restaurangägare. De som inte har lyckats ställa om till take out och bara kunder på uteservering finns inte längre kvar. De kämpar och oron är stor inför vintern. Inte många vill väl sitta ute och äta i -5 grader när det blåser snålt mellan husen.

Det är svårt att planera sitt liv. Ingen vill sätta sitt liv på on hold, så liven levs ändå i hopp om att det ändå ska fungera långsiktigt. 

Hur olika företag gör med sina arbetsplatser spretar också. Vissa har gått tillbaka till kontoret på några dagar i veckan, medan andra har fått besked om att de ska arbeta hemifrån under hela 2021 om de vill. 

Vad som väntar längre fram i höst och vinter återstår att se. Gymmen har precis öppnat igen och skolorna ska öppna med begränsad kapacitet. När regn och kyla slår till, vill personer fortfarande cykla och gå för att förflytta sig eller kommer det blir proppfullt i kollektivtrafiken? Kommer vi få se en backlash eller kommer vi smyga oss fram sakta men säkert när sommarvärmen lämnar kontinentens näst största stad?

Till sist har vi elefanten i rummet som inte går att ignorera. Vad kommer att hända i valet i november? Blir det 4 år av fortsatt arbete att vända den amerikanska befolkningen mot varandra och skapa osäkerhet medan landet körs i botten eller blir det 4 år av försök att baxa detta jätteland på rätt köl igen. Att inte bara göra det till vad det var tidigare, utan att försöka göra det ännu bättre. Vem vet, den som lever får se. 

Over and out från Brooklyn!

Photo by Drew Beamer on Unsplash

Comments

Popular posts from this blog

Beskow hos Design House Sthlm

Kom som en sång

3 weeks +