Fäviken Magasinet

Efter en ganska lång färd i taxi, tillsynes bort från civilisationen, anlända vi till Fäviken Magasinet. Vi erbjöds att slå oss ner för att ta oss något att dricka före maten. Vi satte oss ute i solen, i stolar klädda med fårskinn, med bord gjorda av björkstubbar och drack champagne. 


När vi som bäst satt och smuttade på vår dryck och njöt av den fina utsikten så kom kvällens första mat in.

Det var tilltugg till drycken i form av svensk charkbricka. Beståendes av svensk cognac medwurst och picklade majrovor.

Vyn från min stol kändes nästan lite vildavästern inspirerad. Man väntade bara på att det skulle rida förbi några cowboys utanför staketet.

Så var det dags att gå in och vi blev placerade på nedervåningen i en liten soffgrupp framför braskaminen. Vi delade sittgrupp med ett par från London, men där kvinnan i paret egentligen kom från Australien. Om man ska säga något om de andra gästerna på restaurangen den kvällen så var det nog att det var fler icke-svenskar än svenskar. Det var t.ex ett sällskap som bestod av 8 personer från Singapore. Men i alla fall. Första rätten titulerades "Ett flak linfrö och ättika, musseldipp".

Fullkornskex med kålrotssallad. Alla som tålde morot fick morot och jag fick majrova.

Buljong av rökt renkött, tjesmus och jästa kråkbär.

Vilda blommor i ett varmt skal av torkat grisblod.

Flottyrkokt grishuvud, rabarber, dragonsalt.
Mycket gott! Man åt inte upp björkkvisten som den satt på.

Fågelleverstanning, mältad kål, omogna vinbär och vilda växter.
Denna rätt var också väldigt god. Betydligt godare än vad den låter. De omogna vinbären gjorde sig mycket bra mot den milda leversmaken.

Saltad sugga. Till alla smårätter intogs champagne som dryck. 


Sedan var det dags att gå upp på övervåningen för att fortsätta med lite större små rätter. På övervåningen hängde bland annat lite köttstycken och torkade.

Vi inledde med brödservering. Som vanligt var både brödet och smöret supergott och man liksom bara var tvungen att ta ett tjockt lager smör på sin brödbit. Mycket hälsosamt! Nu blev vi även serverade nästa dryck, vilket var Jämtlands vingård, Fäviken ljust mjöd, Öster-Övsjö, Jämtland.
Resterande drycker som serverades på övervåningen var:
2010 Emmanuel Giboulot, Côte de Beaune 'La Combe d'Eve', Bourgogne
2011 Anne Gros, Nuits-Saint-Georges 'Les Damodes', Bourgogne
2005 François Chidaine, Montlouise-sur-Loire 'Les Choisilles', Loire
2008 Fuligni, Brunello di Montalcino, Tuscany
2000 Oremus, Tokaji Aszu 5 Puttonyos, Tokaj
Ber om ursäkt för att jag inte kommer ihåg exakt när de olika dryckerna introducerades under middagen.

Första rätten var Pilgrimsmussla "i skalet ur elden" tillagad över björkkol och enekvistar. Med mitt skal så följde till och med en varm kolbit med.

Musslan hade tillagats i sin egen vätska. Den givetvis skurits lös, så det var bara att sticka ner handen och plocka upp musslan för att äta den. Sen skulle man dricka upp vätskan. Förvånansvärt gott.

Sedan följde en av kvällens bästa rätter - Kungskrabba och nästan bränd grädde. Den nästan brända grädden smakade som bränt smör och hade en väldigt kraftig och nötig smak, vilket passade perfekt till krabbköttet.

Grytstekt lammtunga enligt Cajsa Warg, färsksaltad gurka och rabarber.
Denna rätten var helt ok i smaken, men när man äter tunga som inte är tunt tunt skuren så känner man konsistensen mycket tydligare. För mig så har tunga en något motbjudande konsistens.

Stuvad lake, nässlor. God sås, men ingen höjdarfisk. Den hade typ samma konsistens som kartong och smakade typ ingenting. Men det var väl iofs lite positivt för mig, som inte gillar stark fisksmak.

Surdegspannkaka, tång, köttsmör.

Lupingratäng.

Ett ägg konserverat i aska, sås av torkad öring och picklad ringblomma. Askan kom från torkad fårskit och inspirationen till rätten kom från en isländsk rätt.

Det här var den andra en av kvällen bästa rätt. Ångad mangold, god grädde, finska fiskägg. Efter att bilden tagits hälldes grädden på. Tillsammans smakade det som gräddstuvad mangold. Det var lite sött i smaken, vilket gjorde sig mycket bra med fiskromen.

Får med jäst, rostad och väldigt, väldigt finmalen lupin. Smakade väldigt lammigt. Speciellt fettet. Tidigare under middagen hade de kommit förbi och visat upp hela köttstycket när det hade tillagats, men inte skurits upp.

Sen kom det enligt menyn vi fick med oss hem Stelnad buljong, löv, rostad havre. Jag tycks ha missat att fotografera den rätten, M också. Vilket tyder på att den kanske inte serverade den kvällen vi var där.

Kalvdans och älgört.

Rå jordärtskocka och hårt rostat spannmål.

Ensilage glass. Glassen kärnades på plats i en mycket gammal "glassmaskin". Sen stack de ner en sked och alla fick en klick glass. Rätt charmigt.

Potatisdrömmar. Gjorde på potatismjöl och mellan dem var det en karamell gjord på potatis. Väldigt sött, men man kunde ändå ana lite potatis.

Brunostpaj och gompa. Servitrisen gjorde en smilie i pajen innan hon slevade upp den. Gulligt!

Brunostpajen var den sista rätten på rätterna på övervåningen och vi blev sedan hänvisade ner igen till samma platser som tidigare. När mörkret hade fallit var det mer effektfullt med kaminen. Man fick välja te eller kaffe. Tog man te fick man ange vilka blad/örter/blommor etc man ville ha i.

Jag tog te med svartvinbärsblad, klöverblommor och något annat grönt blad. Smakade framförallt svartvinbär och var väldigt fräscht.

Vildhallonis

Märgpudding, frusen mjölk.

Paj av björksavssirap och torkat rökt renkött. En god "efterrätt" eftersom den inte var så söt. (säger hon som inte är så förtjust i söta saker) Halvtorkade, picklade rotfrukter.

En låda fylld med tjärpastiller, älgörtskarameller, torkade rönnbär, rökt knäck, solrosnougat och torkade svarta vinbär. Tjärpastillerna var to die for. I den runda asken var det aromatiska frön.
Som avec fick man välja på hemmagjorda likörer. Rabarber, svartvinbär, gåsägg eller surmjölk. Jag tog svartvinbär. Påminde lite om Kir och gav hemsk minne från tonåren. M provade gåsäggsvarianten och rabarber. Rabarber var god och den med gåsägg var tydligen lite annorlunda.

Till allt detta erbjöds man också att prova ett pris snus fermenterat i ett använt bitterfat. Hon från London/Australien vid vårt bord provade. Verkade vara en blandad upplevelse.

En väldigt välsmakande middag slutade på samma ställe som den började. På fårskinnsklädda stolar med ett glas riktigt avec (om man ville) i en ljus, vacker sommarkväll.

Comments

Popular posts from this blog

Kom som en sång

Beskow hos Design House Sthlm