Vår lilla resa

Så var Chusuk över och snar också lovet. Under veckan har vi varit ute på en liten resa i Koreas södra del.

Måndag
Vår lilla resa började kl. 9:00 på morronen nere i lobbyn på International House. I samlad tropp gick vi 6 utbytesstudenter (Jag, Jenn, Brita, Nick, Florian & Bernie) till t-banan. Efter ca 1 timmes t-baneåkande kom vi fram till Seoul Express Bus Terminal. Där var det dags att försöka få tag på biljetter. (Vi kan inte boka över Internet eftersom vi har utländska kort och använder en koreansk server.) Tyvärr fanns det bara 5 biljetter med den bussen som vi planerat att ta, så Bernie fick köpa en delux-biljett. Det är dubbelt så dyr, och i slutändan så lyckades han byta till sig en vanlig biljett så att han kunde åka ed oss andra. Vi packade oss på bussen som avgick kl. 11:20, och 4,5 timmar senare steg vi av i utkanten av Pusan (Busan). Nu väntade ytterligare 1 timmes t-banefärd till stationen Busan museum of modern art. Ca 150 meter från stationen låg vårt jätte fina hostel Arpina. Allting var som ett hotell, men i stället för en dubbelsäng i rummet så hade de klämt in 3 stycke våningssängar.
Efter att vi installerat oss på rummet så gick vi ut för att titta på omgivningen och för att få i oss nått att äta. Vi gick till Haeundae Beach och på vägen dit passerade vi en stor hamn och en massa stånd med konstiga ätbara havsdjur i olika akvarier. Vi såg bland annat Sea wormangels (direktöversättning från koreanska), ska försöka lägga upp en bild på dessa djur, var bland det mest osmakliga jag sett på länge. Middagen intogs på en skaldjursrestaurang precis nere vid stranden med utsikt över havet, mkt mysigt.
På vägen tillbaka passerade vi av misstag igenom ”glädjekvarteren”. Utbudet såg lite sletet ut måste jag säga. Det hela var lite olustigt så vi bestämde oss för att ta en taxi till en annan strand (Gwangalli Beach) i närheten. Där satt vi på stranden och tittade på en bro, som tydligen är mkt känd, den var upplyst i olika färger. Vi köpte även fyrverkerier för att fira Chusuk.

Tisdag
En varm och solig dag. Vi bestämde oss sent om sides för att åka till Jagakchi Fischmarket. Jag trodde att vi var alldeles för sena eftersom klockan var efter 11 när vi kom dit. Men det visade sig att detta var en eftermiddagsfiskmarknad, så den hade inte öppnat än. Där emot var det väldigt fint i området runt omkring marknaden. Det var en stor hamn precis utanför, där det var en jätte fin utsikt.
Brunch intogs sedan på California Rolls, jag behöver kanske inte berätta vad vi åt :) Efteråt ville vi gå till Gukje Market, men den var tyvärr stängd pga helgdagen. Istället åkte vi till en park på en stor ö (Gwangalli) precis i närheten. Utsikten från fyren i parken var helt fantastiskt och det fanns gångstigar ner på klipporna nedanför. Självklart var vi tvungna att gå ner, och väl nere höll vi på att blåsa bort. Kanske var lite vindbyar från de olika tyfonerna kvar längs kusten.
Vi åker taxi ungefär hela tiden, för det blir billigare än om alla ska åka t-bana. Taxi är väldigt billigt här, men chaufförerna kör som galningar. Rödljus och vägmarkeringar ignoreras konstant. Men iaf, vi tog taxi tillbaka till Gwangalli Beach igen. Även denna kväll tillbringades på stranden. Man måste ju passa på när man väl är vid havet.

Onsdag
Avresedag, vilket gjorde att vi gjorde nått vettigt egentligen alls. Vi åkte in till Busan centrum och tittade lite på Lotte shoppingcenter (som för övrigt mestadels var stängt). Kl.17:00 tog vi buss till Gyeongju. Resan tog ca 1 timme. När vi kom fram var alla lite chockade tror jag. Vi hade verkligen hamnat mitt ute i ingenting, riktig landsortshåla. Jenn och Bernie gick till turistinformationen och frågade hur man skulle bära sig åt för att komma till vår lägenhet. Ta buss 600 på andra sidan gatan sa kvinnan i informationen. Efter mkt lång tids väntan började vi undra varför bussen aldrig kom. Jenn och Bernie gick tillbaka för att fråga hur ofta bussarna gick, men då hade informationen stängt. Lite snopet! De frågade några från ”lokalbefolkningen” som på nått vänster lyckades förklara att vi skulle ta buss 11, inte buss 600. Så vi väntade jätte länge igen och till slut kom buss 11. Det skulle ta ca 40 minuter och vi skulle stiga av vid Bulguksa station. Tror att de höll på att asfaltera om vägen långt långt bort, för hela bussresan tog jätte lång tid, eftersom bussen krypkörde hela tiden. (Måste påpeka att vägarna här i Korea oftast är jätte fina och välskötta.) Vi hade bett busschauffören att säga till när vi väl var framme och helt plötsligt vid en station började han hojta att här var det. Så fort lämnade vi bussen med allt vårt pick och pack. Tyvärr till vår förtvivlan hade vi kommit till Bulguksa Tempel. Helt fel station! Att stå ensamma mitt ute i ingenting i kolmörker och inte se nån taxi så långt ögat når skapar en viss panik känsla, speciellt när man inte vet vart man ska och ingen man försöker fråga kan ett ord engelska. Till slut kom iaf en buss och chauffören ska att vi kunde följa med denna buss. Tydligen gick alla bussar runt som i en ögla på slutet av linjen, för vi kom tillbaka till en station som vi tidigare passerat. Där ifrån fick vi ta en taxi och chauffören var tvungen att fråga en massa folk, för han kände inte till vår destination. Vår destination var iaf ett skabbigt lägenhetshotell ännu längre bort från stan, ännu mer ute i ingeting…det var lite The Shining känsla över hela stället.

Torsdag
Denna dag försökte vi oss på att hyra bil – det gick mindre bra. Bilen och en förare kom till vårt hotell för att lämna bilen, men sen fick vi inte hyra bilen eftersom alla hade Europeiska körkort :( men föraren körde oss iaf in till stan.
Staden som vi befann oss i är känd för sin kulturella rikedom och absolut ingenting mer. Så denna dag försökte vi vara lite kulturella. Tittade på lite parker, gravkullar och tempel. När vi tröttnat på tempel (vilket man gör rätt snabbt, eftersom alla ser lika dana ut) så hyrde killarna fyrhjulingar och så åkte vi, i en timme, runt en stor sjö som fanns där. Galet roligt var det.
Området runt sjön var väldigt mysigt så vi bestämde oss för att äta middag där och titta på alla svan-båtarna som åkte runt på sjön.

Fredag
Bulguksa tempel here we come!
Vi hade 3 timmar på oss att strosa runt på tempelområdet. Det var ett rätt fint tempel faktiskt med många olika små hus med olika Buddha statyer i. Efter en timme i duggregn hade vi sett precis allting. Då insisterade jag på att vi skulle åka där ifrån (jag försöker verkligen att tycka att tempel är intressant, men som sagt…same shit different name). På vägen till expressbusshållplatsen blev det helt plötsligt tvärstopp och busschauffören sa till oss att det nog var snabbast att vi gick den sista biten, för det var en trafikolycka längre fram som gjorde att bussen inte kunde köra vidare. Tyvärr var vi tvungna att gå förbi olycksplatsen. En matleveransmotorcykel hade frontalkrockat med en minibuss. Två killar låg på gatan, en rörde på sig och såg ut att ha väldigt ont och den andra såg väldigt illa där an ut, jag tror tyvärr att han var död. Vi lyckades iaf ta en tidigare expressbuss ”hem” tillbaka till Seoul, och sen var den trevliga semestern slut.

Hela den lilla resan var jätte rolig och intressant. Kul att få se andra delar av Korea. Men man lärde sig framför allt at uppskatta det vi har här i Seoul. Borta bra men ”hemma” bäst.

Comments

Popular posts from this blog

Beskow hos Design House Sthlm

3 weeks +

Sofia + Niklas = för evigt för alltid