På besök i Ilsan

I lördags var det dags att umgås med koreaner igen. Jag och Clif åkte till Ilsan för att besöka Nuri, en tjej från vår National Security class. Ilsan är en bed-town nordväst om Seoul, hör till Goyang city. Goyang finns med bland Newsweek’s 10 Most Dynamic Cities.Nuri och hennes bror Aram kom och mötte oss vid t-banan och sen besökte vi Hosu (Lake) Park. Sjön som finns i parken är konstgjord och den är den största i hela Asien. Allt var väldigt vackert och vi kom fram till att vi skulle åka dit på våren, för då är det Flowershow och sen finns det en Musical Fountain där också. Man kan också hyra cyklar/tandemcyklar och cykla runt sjön, vilket många koreaner gjorde.

Efter en trevlig promenad runt sjön, var det dags för ”pic-nic” och sen gick vi till ett ställe som kallas Western Tower. Ett stort shoppingcentrum halvt utomhus i flera våningar. Det var precis som ett amerikanskt shoppingställe, typ som Sunset Place eller The Falls. Hela stan kändes faktiskt typiskt okoreansk och väldigt amerikansk. Eftersom staden är byggd så sent så har man valt att göra gatorna breda och alla husen höga och stora.

Runt sex snåret åkte vi hem till Nuri och Aram’s hem. En rätt liten lägenhet i ett höghusområde. Båda föräldrarna var trevliga. Mamman hade läst många Engelska litteraturkurser och Engelska kurser på universitetet på äldre dagar, så hennes engelska var till min stora lycka bra. Pappan pratade nästan ingen engelska alls, men hans hobby var iaf att resa. Han hade besökt hur många länder som helt runt om i världen. Aram är föresten reservofficer, och om man är det i Korea så ingår tydligen kostnadsfri utbildning på universitet.

Mamman hade lagat väldigt mkt mat till middag, både Bulgogi och Japchae (min favoriträtt i korea). Självklart tillkom även en massa små sidorätter som alltid. Maten var jätte god, mkt bättre än på restaurangerna. Efter maten bjöd de på Koreanska päron (är ungefär som jätte stora päpplen) och ångade kastanjer.

Man lär sig mkt av att umgås med koreaner. Igår fick vi till exempel veta en av hemligheterna till att koreanerna är så slanka. Nästan uteslutande alla har jättelika rockringar hemma i sina hem. Den är som 4 rockringar med diametern 1-1,5 meter virade runt varandra och väger mer än 2 kilo. Nuri visade oss hur man gjorde och så såg det hur lätt ut som helst, när Clif skulle försöka så slutade det med att hela ringen ljudligt brakade ner i golvet. Vi fick också veta nått väldigt intressant, som vi har undrat över lite tidigare. Alla koreaner tittar på storleken på huvudet först när de letar en partner. Att ha ett stort huvud anses inte alls fint…ju mindre desto bättre. Många koreaner klipper därför lugg som ramar in ansiktet så att huvudet ska se mindre ut. Det spelar alltså ingen roll hur söt en tjej/killen än är om hon/han har ett stort huvud, för då vill ingen dejta henne/honom. Tyvärr så höll jag och Clif inte med i diskussionen och på vägen hem kunde vi inte sluta att titta på hur stora huvuden folk hade.


Comments

Anonymous said…
intressanta saker det här. jag hade ingen aning om att det är storleken på huvud som spelar roll för koreaner. dessutom har jag alltid undrat varför dom är så smala. nu vet jag. tack =)

Popular posts from this blog

Beskow hos Design House Sthlm

Kom som en sång

3 weeks +