Osteria Francescana

Nu kommer äntligen inlägget från vårt besök på Osteria Francescana i Modena.


En M spänd av förväntan när vi gick förbi på dagen för att spana in var restaurangen låg.


Bordsdukningen. Sparsamt men ändå stiligt. Tog lite Annamaria Clementi Ca’ del Bosco att starta med.


Maten kom in med ett bra tempo och vi hann knappt ta några sippar av bubblet innan det hembakta brödet kom in. Det skulle doppas i en fantastisk olivolja.


Hade stiligt middagssällskap!


Sen kom det in lite extra rätter från restaurangen. Vi fick Ricordo di un Panino Alla Mortadella (Memory of A Mortadella Sandwich Borlengo). En rätt som vi hade sett tidigare, vilket gjorde oss extra glada att vi fick. Mortadella som skum/kräm var fantastiskt.


Tillsammans med mortadella rätten kom två andra smårätter. Ett kex med ost och tryffel samt en macaron med hare.


Sen kom det lite mera bröd. De smala grissini-liknande bröden till vänster var väldigt goda.


Sen började själva menyn som vi hade bestämt oss för att äta - Tradition in evolution. Vi startade med Un capitone risale il fiume Po (An eel swimming up the Po River). Det var nog den godast ålen som jag ätit. Inte ett enda litet ben var det heller. Här hade de gjort en specialare till mig, pga mina allergier. Så min äppelkräm till vänster var upphettad innan. 


Rätt nummer två var Da Modena a Mirandola (From Modena to Mirandola: cotechino and zabaglione). Den såg fin ut och M sa att den var god. Tyvärr tålde jag inte den utan jag fick en fiskrätt. 


Min fiskrätt var Triglia alla livornese (Red mullet Livornese) och var väldigt god och tomatig. Med insprängda skaldjur och en krispig topp.


Den stiligaste drycken i dryckespaketet. En mycket vacker och välsmakande drink.


Till drinken fick jag Along the Po River, from Cervia to Modena (Leek and shallot tartlet with white truffle), eftersom M fick en rätt som jag var allergisk mot.


Det var nämligen en Caesar salad in Emilia. Med ett 40-tal små blad och andra godsaker inlagda mellan de stora salladsbladen. 


Måste ju visa på att jag också var med på restaurangen :)


Dags för en av rätterna som vi sett fram emot mest Cinque stagionature di Parmigiano Reggiano in diverse consistenze e temperature (Five ages of Parmigiano Reggiano in different temperatures and textures). Intesiv, intressant, fruktansvärt god och spängfylld med umami. M ville genast åka hem och försöka göra en liknande rätt. 


Rätt nummer två som vi sett fram emot Tagliatelle al ragù (Tagliatelle with hand-chopped ragù). Mycket god! Bästa "spagetti och köttfärsåsen" någonsin.


Sen kom Beautiful, psychedelic, spin-painted veal, not flame grilled. Väldigt mört kött, med välsmakande såser till.


Dags för dagen extrarätt, som vi hade lagt till. Det var Tortellini tradizionali modenesi in crema di Parmigiano Reggiano (Traditional Modenese tortellini in Parmigiano Reggiano cream). Vid det här laget var jag väldigt mätt, men det var ändå fantastiskt gott.


Sen fick vi olia rätter igen. Jag fick en vit rätt, som var lite oklart vad det var exakt. Den var ok, inte jättegod. Men då ska tilläggas att jag inte är världens efterrättsälskare. 


M fick istället Croccantino di foie gras con cuore di Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (Croccantino of foie gras with caramelized almonds and hazelnuts and extra-old Traditional Balsamic Vinegar from Modena). Den såg ut som en liten glass, men glasspinne. Väldigt söt, och tydligen smakade den gott också.


Sista desserten på menyn var Vignola. Tålde tyvärr inte den heller, men M sa att det var gott. 


Sen kom extra-efterrätten Oops! I Dropped the Lemon Tart. Jättekul att få testa den omtalade rätten. Och som tur är var den också väldigt god.


En väldigt fin middag avslutades med lite kaffe och te och olika små chokladbitar/tryfflar till. Mycket trevligt besök, med utsökt mat. Väl värt ett besök i Modena för.

Comments

Popular posts from this blog

Beskow hos Design House Sthlm

3 weeks +

Sofia + Niklas = för evigt för alltid