Rom - dag 1

Nu när vi varit gifta i 2 månader och 1 dag tycker jag att det passar bra att visa er lite bilder från min födelsedagsresa till Rom. Den var extra fin för att det också var en mini-bröllopsresa. Men icke att förglömma att det var min födelsedagspresent och att vi ska åka på en riktigt honeymoon i vinter. 

Vårt fina hotell (som kommer lite bilder ifrån någon annan dag) låg vid den stora parken Villa Borghese. När vi anlände till Rom var vi övertaggade på att se så mycket som möjligt. Vilket vi alltid är dag 1. Vi bestämde oss för att gå ner till stan. Det var rätt varmt kan jag tillägga. Vi gick genom parken och såg tyvärr inte så mycket fint. Jag har sett på bilder att det ska finnas fina delar av parken, men vi måste ha missat dem. Efter parken var det i alla fall dags att gå i genom stadsmuren och spana in stan.

Vi styrde kosan mot de mest kända turistmålen. Här ser vi en fin utsikt från en av de mest välbesökta platserna. Fin vy. Ni som varit där vet nog vart vi var.

Platsen var Spanska trappan. Tyvärr var den stängd för renovering så man fick inte gå i den. Men man kunde fota den utan att det kom okända människor med på bild.

Augustus mausoleum.  M var i nån slags exstas. Man kunde inte ens gå in. Var ett stor staket runt så att man inte kunde komma nära.

Floden Tibern som rinner mellan Rom kullar.

Glass (man måste äta mycket glass i Italien). Här framför torget Campo de' Fiore.

På det torget stod det också en staty av Giordano Bruno.

En annan väldigt bra sak med torget var att man kunde köpa pizzabitar. Något som man måste göra i Rom. Vi hade hunnit bli väldigt hungriga och inte ätit sedan flygresan.

Nästa anhalt var Pantheon. En exakt replika av en byggnad som uppfördes ca 150 år tidigare.

Där inne är det ett stort runt hål i taket. Tydligen regnar det inte in när det regnar. Undrar exakt hur det går till. Om det är vindstilla och regnar rakt uppifrån borde det ju regna in. Borde inte bli nån sfärisk ytspänning av luften just över hålet.

En av väldigt många kolonner som vi tittade på. Gemensamt var att alla var supergamla och hade gått sönder, men sedan uppförts igen av de gamla delarna. Den här vill jag minnas hade hieroglyfer på ena sidan. Känns rätt logiskt att den troligen var från Egypten.

Ett väldigt pompigt monument. Altare della Patria - även kallat Vittorio Emanuele II national monument. Uppfördes till minne av den första kungen över det förenade Italien.

Staty i motsol uppe på monumentet.

Utsikt och italienska flaggan från monumentet. Hela besöket avslutades med att det kom en massa personal och vrålade att de stängde. Vår tant var extremt vokalt aggressiv. Vi var klara men tyckte lite synd om de som precis hade släppts in.

Foro di Traiano.

En annan del.

Puss framför fontänen.
Framför Fontana di Trevi såklart.

 Jag och en sol som var på väg ner. Otroligt varm och mjuk kvällssol.


Liksom att man måste äta glass i Italien så måste man självklart också äta pasta. Spagetti vongole. Mycket gott!
Den här restaurangen var vi på - Ristorante Le Tavernelle. Såg typiskt gammal och ofancy ut på insidan.


När vi kom tillbaka till hotellet hade hotellet kommit på att de skulle fira att vi hade gift oss.

En intensiv och bra första dag i Rom!

Comments

Popular posts from this blog

Beskow hos Design House Sthlm

3 weeks +

Kom som en sång